Details
  • 2020

  • Active Collective

  • Design, Prototyping, Research

De ontwerp uitdaging

Hoe kan een digitale tool neurochirurgen ondersteunen, zodat ze betere behandelbeslissingen maken bij patiënten met hersentumor, door het visualiseren van patronen van de big data uit MRI-scans?

De geschiedenis

Ondanks verschillende behandelmogelijkheden blijven prognoses voor patiënten met een agressieve hersentumor beperkt. Uitdagingen voor neurochirurgen bestaan uit het minimaliseren van operatietijd en bepalen waar chirurgische verwijdering van tumor-geïnfiltreerd hersenweefsel stopt. Universele standaarden voor deze beslissingen ontbreken, met grote variaties tussen behandelteams als gevolg.

De huidige tool maakt het nu al mogelijk om een verzameling MRI-scans samengevoegd met elkaar te vergelijken om zo op nieuwe patronen te stuiten. Ondanks het feit dat de huidige tool al van enorme meerwaarde is, is het niet mogelijk om data van patiënten met hetzelfde ziektebeeld te vergelijken.

Gaining insight in the big-data and users

Het in kaart brengen, structureren en visualiseren van 92 medische variabelen door middel van een uitgebreide data-analyse in co-creatie met een team van neurochirurgen en PhD studenten van het VUmc.

Het resultaat

Door het visualiseren van patronen van de big data uit MRI-scans en dit aan te laten passen aan de hand van filters kan de patiënt nu wel vergeleken worden met een patiëntengroep met een vergelijkbaar ziektebeeld. Op deze manier kunnen er nog realistischere voorspellingen gedaan worden. De tool ondersteunt neurochirurgen bij het maken van betere behandelbeslissingen omdat, door middel van de gefilterde data, de resultaten beter zijn toegespitst op de patiënt.