skip to Main Content

PICTURE

Improving brain tumor treatment decisions through a digital approach

The challenge

Hoe kan een digitale tool neurochirurgen ondersteunen, zodat ze betere behandelbeslissingen maken bij patiënten met hersentumor, door het visualiseren van patronen van de big data uit MRI-scans?

Wereldwijde
kwaliteitsregistratie

Uitdagingen voor neurochirurgen bestaan uit het minimaliseren van de operatietijd en het bepalen waar de chirurgische verwijdering van tumor-geïnfiltreerd hersenweefsel stopt. Een optimale behandeling is nooit hetzelfde en moeilijk te voorspellen. Universele standaarden voor deze beslissingen ontbreken, wat resulteert in grote verschillen tussen behandelteams.

Documentatie van
7630 MRI-scans

In het PICTURE consortium (www.pictureproject.nl) zijn 7.630 MRI scans verzameld, gestructureerd, geannoteerd en geanonimiseerd, samen met de klinische data en follow-up van 1.428 opeenvolgende patiënten met glioblastoom van 12 hersentumor expertisecentra (Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten).

Het begrijpen en visualiseren
van big data

Door het visualiseren van patronen van de big data uit MRI-scans en dit aan te laten passen aan de hand van de filters kan de patiënt nu wel vergeleken worden met een patiëntengroep met een vergelijkbaar ziektebeeld. Op deze manier kunnen er nu nog realistischere voorspellingen gedaan worden die de patiënt beter voorbereiden op wat er komen gaat. De tool ondersteunt neurochirurgen bij het maken van betere behandelbeslissingen omdat, door middel van de gefilterde data, de resultaten beter zijn toegespitst op de patiënt.

Back To Top